Dat wij van klussen houden is vast bij een aantal van mijn lezers niet onbekend, maar dat we dit soort meubels ook nog eens zelf zouden gaan maken had ik een aantal jaar geleden toch niet gedacht. Niet dat ik geen vertrouwen had in onze knutselkunsten hoor, maar we zijn beide opgegroeid in een wereld waarin een heleboel binnen handbereik is, zo ook een speelgoedkast. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie ook heb zitten zoeken op internet naar een pareltje wat zo voor de deur zou worden afgeleverd maar net als bij de zoektocht naar een roomdivider, die we uiteindelijk ook zelf hebben gemaakt, vond ik ook deze keer geen goed passend meubel in de samenstelling zoals wij hem wilden. Lang verhaal kort, zelf aan de bak was de enige optie. Lees hieronder hoe onze DIY montessori speelgoed- en boekenkast tot stand is gekomen.
Allereerst maakten we schetsen. Op Pinterest had ik allerlei toffe kasten gezien dus deze gebruikten we als inspiratie. De eerste paar schetsen belanden in de prullenbak en ook aan het uiteindelijk ontwerp hebben we wel meerdere malen iets veranderd. Dat vind ik trouwens ook het leuke van iets zelf maken. Je kunt het precies zo maken als je zelf wilt. Uiteindelijk was daar dus de definitieve schets. Ik wilde graag een speelgoed kast maar ook ruimte voor boeken. In eerste instantie dacht ik dat het idee te complex was maar na even uittekenen, brainstormen en pinteresten besloten we dat het mogelijk moest zijn. Je kun immers zelf alles maken zoals je het hebben wilt.
Twee kasten in één werd dus het plan. Het bepalen van de afmeting vond ik nog wel een ding. Om wat meer een beeld te krijgen van de opties heb ik washi tape gebruikt. Deze tape is ideaal voor op muren of andere ondergronden die je netjes wilt houden. Het plakt prima maar niet zo stevig als plakband waardoor je geen last hebt van lijmresten. Op de muur en op de grond plakte ik de tape op de hoeken van waar ons ontwerp zou komen. De tekening ging zo gelijk meer leven en hierdoor konden we makkelijker de uiteindelijke afmeting bepalen.
Inhoudsopgave
Op naar de bouwmarkt
De tekening werd definitief verklaard, de washi tape weer van de muur en vloer verwijderd; de hoogste tijd om naar de bouwmarkt te gaan. Van te voren hadden we wat opties bekeken wat betreft aanschaffen van het hout. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de delen die je nodig hebt online te bestellen en ze op maat te laten zagen. Hier kozen wij echter niet voor omdat dit een wat duurdere optie is. Als je niet zo op je uitgaven hoeft te letten of je vind dit makkelijker kun je het natuurlijk wel zo doen.
Wij kozen er uiteindelijk voor om het hout bij de bouwmarkt te laten zagen. Bij de Gamma, die bij ons om de hoek zit, kun je dit gratis laten doen wanneer je een klantenpas hebt. Thuis tekenden we de gehele plaat uit op schaal om vervolgens de delen hierin af te tekenen. Zo hadden we precies op papier uitgerekend wat en hoeveel we nodig hadden. Werkt ook erg handig als je vervolgens de boel gaat laten zagen.
Start van de bouw
Met een lading planken weer thuis aangekomen kon de bouw van onze speelgoed- en boekenkast beginnen. Een deel van de planken was al precies de goede maat, het andere deel zaagden we zelf. Eerst maakten we het speelgoed gedeelte. Ik wilde een soort montessori achtige kast dus heel ingewikkeld was dit niet. Voor het bevestigen van de planken maakten we gebruik van ‘blinde verbindingspunten.’ Werkt top en het zorgt ook nog eens voor een mooi resultaat.
De boekenkast
Toen dit deel van de kast eenmaal stond kon het andere deel van start. Dit was een iets ingewikkelder stukje en hebben we tijdens het klussen ook nog iets aangepast qua maat. Op tekening leek het een goed plan maar in werkelijkheid vonden we de boekenkast toch iets te klein. We besloten deze 50cm breed te maken zodat er minimaal twee boeken naast elkaar konden staan.
De boekenkast is gemaakt door een soort van trapjessysteem. Het ziet er heel ingewikkeld uit, vond ik voor we er aan begonnen, maar als je eenmaal weet hoe; is het echt goed zelf te maken. We kozen voor drie hoog. Een beetje plek was oké maar het moest natuurlijk geen mega kast worden. Het is namelijk de bedoeling dat we de boeken rouleren zodat we de interesse voor lezen en plaatjes kijken blijven wekken.
Om er voor te zorgen dat dit deel van de kast een ‘luchtige’ uitstraling kreeg kozen we er voor om de bovenkant niet zo diep te maken als de speelgoedkast. Dat zou tevens het neerzetten van boeken bemoeilijken. Het latje van acht cm (het bovenste latje dus) maakt de kast af en zit totaal niet in de weg.
Wat heb je nodig
Hieronder som ik op wat wij allemaal hebben gebruikt en gekocht om deze kast te maken. Sommige spullen hadden we al in huis, andere kochten we voor dit project. Wij kozen er voor om de kast van underlayment te maken omdat we dit type hout tof vonden voor deze kast. Je kunt natuurlijk ook voor een ander soort hout kiezen zoals MDF of multiplex.
Benodigdheden
- Underlaymentplaat 18 mm
- Meetmateriaal zoals rolmaat en een duimstok + een potlood
- Boorhulp
- Schroeven
- Cirkelzaag(hand) of handzaag (voorkeur voor dat eerste)
- Schroeftol
- Houtlijm
- Schuurmachine/papier
- Olie of lak (om de kast af te werken)
- Lijmklemmen
Wat zijn de afmetingen
Omdat we de kast zelf hebben ontworpen zijn de afmetingen precies passend voor ons stukje muur. Welke dat zijn zal ik opnoemen zodat je een idee hebt en misschien zelfs wel een voorbeeld voor als je ook aan de slag wilt. Al eerder noemde ik het, maar het boekenkastgedeelte is 50 cm breed. De andere kant van de kast is 100 cm breed. De underlayment platen zijn 18 mm dik welke je ook in je ontwerp mee moet tellen. Voor de volledigheid: de kast zoals de onze is 50 cm + 100 cm + 3 x 1.8 mm = 155.4 cm breed en 90 cm hoog. We kozen er voor om de kast op ‘pootjes’ te maken en een lat tussen deze pootjes te schroeven. Dit vinden we mooier, werkt makkelijker en zo heb je niet dat de onderste plank op de grond ligt.
Waar begin je mee
Allereerst maakte we het frame van de speelgoed kant. De bodem, twee staanders en twee legplanken verbonden we aan elkaar d.m.v. de blinde verbindingspunten. De bovenste plank lieten we even apart liggen voor later. Vervolgens kwam het deel voor de boeken aan de beurt. Die vroeg om iets meer precisie en rekenwerk door het ‘trap’ systeem. Om dit wat makkelijker te maken tekenden we dit gedeelte uit op de linker staander, en tevens de zijkant van de boekenkast. Eenmaal de maten bepaald kon het zagen en voorboren beginnen. Een heel klusje maar absoluut de moeite waard om aandacht aan te besteden. Hoe beter je voorbereiding en verwerking, hoe mooier het eindresultaat.
Na het in elkaar schroeven van de boekenplanken, bevestigden we deze aan de boekenkast. Nu konden we de andere zijkant van de boekenkast aftekenen. Deze wilden we schuin voor een ruimtelijker effect. Dit hebben we op gevoel gedaan dus ik heb voor deze maten geen stappenplan. Na deze stap en het zagen van de laatste plank was de kast zo goed als af. Als allerlaatste stap maakten we in het speelgoedgedeelte een achterwandje en we gaven de kast een laagje olie. Dit was olie wat we nog in de kast hebben staan maar in feite kun je de kast afwerken met allerlei verschillende producten. Kies voor een olie, een lak of verf. Ik zou het wel aanraden om de kast goed te schuren en te behandelen. Underlayment vergeeld snel en ook is onbehandeld hout heel gevoelig voor vlekken.
En toen was de kast af! Het allerleukste gedeelte kon nu beginnen. Het inrichting van de kast! Het doel van een montessori meubel is dat je hem niet te vol propt. Zo geef je het overzicht aan het speelgoed en kan je kind beter zelf een keus maken waar het mee wil spelen. Ook het rouleren van het speelgoed is een goede. Zo blijft het speelgoed aantrekkelijk en ziet je kindje ieder keer weer iets ‘nieuws.’ Wij zijn ontzettend blij met ons meubel. Het past perfect in ons huis, Noï is er vanaf minuut één dol op en doordat haar speelgoed nu uitgestald staat is ze er veel actiever mee.
Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze beschrijving contact mij dan gerust! Ook zou ik het heel leuk vinden als je jouw creatie met mij wilt delen. Heel benieuwd naar jouw eindresultaat!
hoi ik ben heel benieuwd naar de verdere gedetailleerde werkbeschrijving!
Hi Sarah,
Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik heb geen gedetailleerde werkbeschrijving van deze kast. In de tekst heb ik zo goed mogelijk geprobeerd te beschrijven wat wij hebben gedaan, welke maten en materiaal we hebben gekozen en hoe de kast in elkaar zit. Je kunt misschien die gegevens gebruiken zodat je tot een stappenplan kunt komen? Succes! En als je nog vragen hebt hoor ik ze graag 🙂
zitten jou kinderen op een montessori opvang oen later basisschool? wil je daar iets over delen? ivm twijfel schoolkeuze hier en geïnteresseerd hoe anderen opvang en school regelen
Hi Anna,
Thanks voor je berichtje. Als je mij even een dm stuurt op Instagram kunnen we over dit onderwerp even babbelen! Liefs