Het gebruiken van een menstruatie cup. Doei tampon!

Menstruatiecups kaatje katoen

Als je mij 3 jaar geleden had gevraagd of ik nu een menstruatie cup zou gebruiken had ik waarschijnlijk geantwoord met ‘huh? een menstruatie wattes?’ Nog nooit had ik hiervan gehoord. Laat staan dat ik wist wat het deed. Het exacte moment waarop ik achter het bestaan van deze cups kwam weet ik niet meer. Wanneer ik ze voor het eerst heb aangeschaft weet ik nog wel. In dit artikel vertel ik je meer over het gebruiken van een menstruatie cup.

Ongeveer 2 jaar geleden kocht ik mijn eerste setje menstruatie cups. Ik was van plan om te gaan stoppen met de pil. Met als eerste reden dat ik hier erg last van had. Als tweede reden dat we op een gegeven moment aan kinderen wilden beginnen, dus kon ik alvast maar van de pil af zijn. Doordat ik dus meer bezig was met de onderwerpen: menstrueren, mijn cyclus en noem het maar op, kwam ik in aanraking met dé cup. Ik had ze besteld met als bedoeling ze daadwerkelijk te gaan proberen. Uiteindelijk heb ik maar 1 cyclus gestunteld. Daarna was ik al in verwachting.

Toen ik dus eenmaal ben bevallen kwam de cup ook weer in beeld. Voor mijn cyclus weer op gang kwam waren we ruim 6 maanden verder. Ik had dus ruimschoots de tijd om nog eens het een en ander te lezen over deze dingetjes. Ik heb ze zelfs nog een aantal keer geprobeerd in te brengen zodat ik een soort van voorbereid was. Eenmaal weer slachtoffer van de hormonale week ben ik de cup echt gaan gebruiken. In het begin een heel gedoe kan ik je vertellen. Door mijn zwangerschap en bevalling ben ik wat meer te weten gekomen over mijn intieme zone en lichaam. Dit hielp wel in het gebruik van de cup.

Uit eigen ervaring kan ik inmiddels vertellen dat het even wat cycli kost om hier handig in te worden. Je moet namelijk het principe door hebben. Hoe plaats je hem? Op welke manieren houd je hem vast? Hoe breng je hem in? En hoe haal je hem er weer uit? Allemaal vragen waar je gaande weg antwoord op krijgt. Het scheelt als je al eerder tampons hebt gebruikt. Dan ben je namelijk al in aanraking geweest met jouw eigen onderkant. Niet dat het anders niet te doen is hoor. Ik ben van mening dat iedereen dit kan leren.

De reden van gebruik

Maar, waarom gebruik ik deze cups nou eigenlijk? Daar zal ik je ook eens antwoord op geven. Als jong meisje menstrueerde ik als een dolle. Ik had altijd vreselijk veel last in deze periode. Buikpijn, hoofdpijn, emotioneel, veel bloedverlies. Dat markeerde zo’n beetje mijn menstruatieweek. Niet echt een pretje dus. De maandverbanden en later de tampons waren niet aan te slepen. Daarom startte ik al snel met de pil. De klachten werden aanzienlijk minder gelukkig. Achteraf kreeg ik er door de pil weer klachten bij, maar dat schrijf ik later in een apart artikel nog wel eens uit.

Een van de redenen dat ik de cup wilde gaan gebruiken is dat ik een hekel heb aan maandverband en tampons. Het zit niet prettig en ik voel mij er ook ongemakkelijk door. Naast dat het ongemakkelijk zit voelt het niet fris en krijg ik zelf last van mijn huid. Toen ik de pil nog slikte had ik nauwelijks verbandmiddelen nodig maar toen mijn cyclus weer op gang kwam na mijn bevalling, was dat niet meer aan de orde. Ook vond ik het interessant om door het gebruik van de cup te kunnen zien wat ik nou eigenlijk vloeide in een periode. Bloed ziet er al gauw erg uit maar of dit nou zó erg was?

Naast deze argumenten speelt geld ook een grote rol. Ik kan de verbanden prima betalen, maar stiekem gaat er nog een hoop geld uit als je elke maand menstrueert. Het voordeel aan de cup is dat je deze eenmalig aanschaft en er dan heel veel jaren mee kunt doen. Zo ben je veel minder geld kwijt, én je produceert ook nog eens minder afval. Twee vliegen in één klap! Want dat afval-verhaal speelt ook zeker mee. Ik schreef daar ook over in het artikel over ons wasbare luier avontuur. Het zou dan gek zijn als ik maandelijks deze boel zomaar in de afvalbak gooi.

Hoe een menstruatie cup werkt

Allereerst zorg je voor het eerste gebruik dat je de cup of cups steriliseert. Dit kun je doen door de cup enkele minuten te koken in een pannetje water. Bekijk ook vooraf wat het principe van de cup is. Wat voor manieren er zijn om hem te gebruiken. Ik vind het zelf het prettigst om de cup in een C te vouwen maar er zijn ook andere manieren. Lees hier welke dat nog zijn.

De eerste keren is het best een gedoetje om de cup in te brengen. Je moet even leren aanvoelen hoe diep je cup moet plaatsen. Bij mijn verschilt dit bijvoorbeeld ook in mijn menstruatieperiode zelf. Het is dus ook helemaal niet gek als je de cup de ene keer zo geplaatst krijgt en de andere keer er langer over doet. Het is de bedoeling dat deze uiteindelijk vacuüm komt te zitten. Dit kan doordat er 4 gaatjes in de cup zitten. Zo blijft deze op zijn plek en kan hij dus niet uitzakken. Wat dus soms dit deel bemoeilijkt is dat niet alle gaatjes open zijn. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat er tijdens het inbrengen wat bloed of slijm in de gaatjes komt. Als je vermoed dat dit het probleem is spoel je de cup even af onder de kraan en breng je hem opnieuw in.

Het inbrengen is uiteraard ook een kwestie van oefenen. Probeer voor jezelf uit welke vouwtechniek jij prettig vind. Ik oefende hiermee ook buitenom mijn menstruatieperiode. Hierdoor heb je niet te maken met het geen wat je normaal vloeit. Dat voelde voor mij iets comfortabeler. Wat ik net al schreef, de C-vouw vind ik het prettigs. Maar voor dat ik dit wist heb ik meerdere vouwtechnieken geprobeerd.

Meer comfort, minder ongemak

Nu ik de cup een tijd gebruik kan ik er alleen maar heel lovend over zijn. Natuurlijk is het wel eens vervelend om tijdens de menstruatie te moeten klooien met de cup, maar als ik voor mezelf spreek vond ik het gebruik van tampons en maandverband vele male vervelender. Wat ook een voordeel aan de cup is, is dat je hem zo’n 10-12 uur in kunt houden. In de eerste 2 dagen red ik dat niet i.v.m. de hoeveelheid die ik vloei, maar met 1 keer ‘legen’ tussendoor gaat het wel. De dagen daarna is die 12 uur geen probleem.

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat ik je een beetje heb kunnen inspireren en motiveren om je wat te verdiepen in het gebruik van deze cups. Voor mij is dit echt een uitkomst en het maakt mijn menstruatieperiode een stuk gemakkelijker. Ik kan het daarom iedereen aanraden. Bedankt dat je dit artikel ‘het gebruiken van een menstruatie cup’ hebt gelezen. Mocht je eens met mij in contact willen komen i.v.m. vragen of opmerkingen, let me know! Bedankt voor het lezen. Liefs!

Foto’s: Kaatje katoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!