Het slaap en voedingsschema baby 3 maanden | Noï

Waarschijnlijk heb je eerst mijn artikel gelezen over hoe ik het eerste kwartaal als mama van Noï heb ervaren. Klik anders hier als je het eerst wilt lezen. Dit artikel is een soort vervolg maar kun je het uiteraard ook los van elkaar lezen. Hier schrijf ik uitgebreider over, wat ons slaap en voedingsschema met een baby van 3 maanden was. Ik schreef al eerder dat ik Noï voedde op verzoek. Deze keuze is eigenlijk vanzelf ontstaan toen ik begon met het geven van borstvoeding. Het voelde niet goed om Noï in een schema te duwen en daar dus heel standvastig in te zijn. Overdag ontstond er namelijk vanzelf een ritme.

Vanaf de kraamweek voedde ik haar om de ongeveer 3 uur maar Noï gaf dit zelf ook al aan. Ik hoefde haar nooit wakker te maken en als ze iets langer sliep dan voedde ik haar later. Ze groeide goed en had perfect volle luiers dus we vonden het niet nodig om haar te wekken. De nachten waren een ander verhaal. De eerste 6 weken heeft ze geregeld last gehad van krampjes. Daardoor zaten we vaak met een huilend baby’tje op schoot. De ene nacht kreeg ze 2 voedingen en de andere 4. Ik voelde me in die begin tijd wel eens schuldig als ik haar een voeding had gegeven, want binnen het half uur kreeg ze pijn in haar buikje en huilde ze alles bij elkaar. Wat waren wij blij dat dit op een geven moment minder werd. Zowel voor haar als voor ons.

Hoe ons schema er uitzag toen ze ongeveer 3 maanden oud was zal ik hieronder uitschrijven. Doordat we de nachtvoedingen niet op bepaalde tijden plande begon onze dag ook niet altijd op de zelfde tijd. Vond ik overigens helemaal prima want daardoor kon ik ook nog wat slapen in de morgen.

Slaap en voedingsschema

  • 10:00-10:30 Noï krijgt haar ‘eerste’ ochtendvoeding *
    Meestal werd ze iets eerder wakker dus dan was het óf baddertijd óf ik waste haar met een washandje. Daarna aankleden en naar beneden voor een voeding.
  • 13:00-13:30 De eerste middagvoeding
    Voor die tijd is Noï uit zichzelf wakker geworden. Hoe laat dat verschilde per keer. Meestal keek ik dan of ze eerder toe was aan voeding of dat ze die rond deze tijd wilde. Na de voeding speelde ik nog wat met haar. Als ze moe werd ging ze weer naar bed.
  • 16:00-16:30 De tweede middagvoeding
    Na haar middagslaapje was het tijd voor de tweede middagvoeding. Vaak kreeg ze voor deze voeding haar vitamines via een lepeltje. Zodra ze moe werd na deze voeding ging ze in de draagzak. Tot ongeveer 2,5 maand sliep ze rond deze tijd in de box maar daar was ze ineens klaar mee. De draagzak was een betere optie en zo hadden wij ook onze handen vrij.
  • 19:00 De eerste avondvoeding (en meestal de laatste voor de nacht)
    Soms haalde ze 19:00 uur niet eens en was ze al eerder toe aan de voeding. Deze gaf ik gewoon wanneer ze daar behoefte aan had want als ze te vermoeid raakte dronk ze slechter en kwam ze dus in de avond of nacht eerder. Na deze voeding begonnen we met haar avondritueel. Lang niet altijd viel ze dan makkelijk in slaap maar vrijwel altijd binnen een half uur.
  • 00:00-06:00 De nachtvoeding
    Ergens tussen deze tijden kwam ze voor een voeding. Vaak was dit er maar één. Al merkte ik op sommige momenten, wanneer ze bijvoorbeeld in een sprong of groeispurtje zat, dat ze voor een extra voeding kwam. Meestal dan vroeg in de nacht voor de eerste en later in de nacht nog één.

* Hoe laat de eerste ochtendvoeding was lag er aan hoe laat de laatste nachtvoeding was geweest. Als ze rond 4 uur had gedronken, wat vaak zo was, dan sliep ze vaak tot 9 uur/half 10 en dan kreeg ze dus de voeding zoals bovenstaand. Dit liet ik op zijn beloop. Hoe lastig ik het soms ook vond want ik geef toe dat ik zelf erg baad heb bij structuur maar Noï in een schema duwen werkte voor ons alle 3 niet goed. Zo lang ik thuis kan zijn voor haar, en we dus niet hoeven te wennen aan opstaan op bepaalde tijden, is het prima zo.

Bovenstaande dus ons slaap en voedingsschema met baby Noï van 3 maanden oud. Hierop ga ik nog een vervolg schrijven omdat ik erg benieuwd ben naar hoe het over een paar maanden gaat. Wat ze dan al eet en hoeveel ze dan slaapt. Nu leg ik haar na ongeveer 1,5 uur wakkertijd weer terug in bed. Soms komt dat niet helemaal uit met de voedingen maar dit pas ik daar op aan. De ene keer wat eerder, de andere keer wat later. Ze geeft zelf heel goed aan waar ze behoefte aan heeft dus ik volg haar signalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!