Ons wasbare luier avontuur, het vervolg.

Mijn artikel stond nog niet koud een uur online of ik kreeg al heel veel leuke, interessante en grappig reacties. De meest gestelde vraag was ‘wat doe je met de poep?’ Stiekem moest ik daar wel enorm om lachen want ik had zeker de zelfde vragen. Het is alleen zo dat overal over na is gedacht, en dat in deze wasbare wereld overal een antwoord voor is. Aangezien mijn vorige artikel, wat je hier kunt lezen, best wat vragen op riep dacht ik ‘laat ik een vervolg schrijven.’ Vandaar hierbij het vervolg op mijn artikel over ons wasbare luier avontuur.

Inhoudsopgave

Welke luiers gebruiken wij

Zoals ik in het vorige artikel al schreef hebben wij het pakket ‘kant & klaartje‘ gekocht. Zo hadden we alle benodigdheden in 1 keer bij de hand. Ter uitbreiding op dit pakket hebben we nog extra pads en nachtbroekjes gekocht. Noï slaapt sinds een aantal maanden op haar buikje en daar zijn speciale nachtbroekjes voor. Zo voorkom je lekkages, maar daar later meer over.

Na dit pakket even gebruikt te hebben merkten we al snel dat we echt een complete aankoop hebben gedaan. Wij vonden het zelf handig om extra pads in huis te hebben, maar dit is zeker geen vereiste. Voor overdag gebruiken wij de TotsBots Bamboozle Wrap broekjes in combinatie met de TotsBots Bamboozle Pads. Zodra Noï gaat slapen gebruiken wij de TotsBots Bamboozle Stretch in combinatie met de bijbehorende boosters, en het overbroekje van Mother-ease Air Flow of Popolini Vento. Uiteraard gebruiken wij in al deze varianten een inlegvel voor de poep.

Wat doe je met de poep

Ik noemde het net al even hierboven, het inlegvel voor de poep. Want wat doe je met dé poep? Ik denk dat dat 1 van de meest gestelde vragen is op het gebied van wasbare luiers. Ook ik stelde mezelf die vraag. Achteraf blijkt het heel eenvoudig te zijn. Als je baby’tje nog heel erg klein is, is er van een keutel geen sprake. De ontlasting is zo dun dat de luier dat absorbeert en een inlegvel nagenoeg geen verschil maakt. Echter kan je het een fijn idee vinden dat het inlegvel er wel in ligt, dan is dat ook prima natuurlijk.

De inlegvellen die bij dit pakket zaten zijn vrij groot. Ik scheur ze daarom door de helft. Zo doe ik er ook nog eens langer mee, en passen ze beter in de luiers. Als er een bruine trofee in haar luier verschijnt gooi ik het deze samen met het inlegvel weg in het toilet. De velletjes zijn namelijk biologisch afbreekbaar. Wanneer er alleen een plasje in de luier zit gaat het inlegvel gewoon mee in de wasmachine. Hoe vaak ik deze precies mee was weet ik niet. Zodra ik na het wassen merk dat de kwaliteit wat minder word gooi ik deze alsnog weg. Dit is overigens ook het enige afval dat je hebt van deze manier van luieren. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de poep in het toilet te gooien, en het vel in de prullenbak. Het is maar net hoever jij wilt gaan en wat voor jullie het beste werkt.

Hoe was je wasbare luiers

Zodra je luiers besteld bij Kaatje Katoen krijg je er documenten bij waarin uitgelegd staat hoe je met de luiers om moet gaan. Zo ook het was-gedeelte. De eerste keren hield ik mij er strikt aan, alleen wij hebben thuis een waterontharder. Het lukt dus lang niet altijd om wasvoorschriften aan te houden, dat geld niet alleen voor de luiers. Daarom ben ik zelf gaat onderzoeken hoe dit voor ons het beste werkt.

Zodra de luieremmer vol is gaat de zak met luiers en al in de wasmachine. Vervolgens draai ik eerst een voorwasprogramma op koude temperatuur met waspoeder of Biotex. Als dit programma klaar is was ik een normaal programma op 60 graden met waspoeder voor kleur. Op deze manier worden de luiers goed schoon en ruiken ze weer fris. Na het wassen hang ik ze uit op een wasrekje. In de droger doe ik ze eigenlijk nooit. Inkorten van het wasprogramma kan er toe leiden dat de luiers niet goed schoon worden dus lekker lang aan dat ding.

Ik was momenteel om de dag. Soms om de 2 dagen. Dat ligt er maar net aan hoe ik de keer daar voor uitkwam en hoeveel schone luiers we nog hebben. Meestal plan ik het zo dat ik ze in de ochtend was, zodra Noï uit bed komt. Haar nachtluier kan dan nog mee in de was, en ik kan de schone was overdag ophangen. Nadat deel van de dag en de hele nacht, is het grootste gedeelte van de luiers weer droog.

Hoe voorkom je lekkages

Iets wat met luiers überhaupt ook onvermijdelijk is, dat je kindje een keer door lekt. En misschien blijft dat niet bij ‘een keer’. De eerste keren dat wij wasbare luiers gebruikten ging dat dus ook lang niet altijd goed. Al snel kwam ik er achter dat het van belang is dat al het absorberende materiaal binnen de luier valt. Zodra dat in aanraking komt met stof krijg je gegarandeerd lekkages. Ook hadden wij wat probleempjes rondom het nachtelijk slapen. Zodra Noï uit bed kwam ‘s morgens had ze geregeld een nat pak. Erg vervelend was dat.

Uiteindelijk bleek het juiste gebruik van speciale nacht-overbroekjes de oplossing. Zodra je in de gaten hebt hoe je de luiers moet gebruiken is het oprecht een fluitje van een cent. Naast dat deze broekjes de oplossing bleken vonden we het ook heel verhelderend om te zien hoeveel Noï nu eigenlijk plast. Dit was namelijk ook een reden van de lekkages. Zo dronk ze eigenlijk in de namiddag teveel waardoor ze in de nacht natuurlijk veel moest plassen.

Overige tips

Tot slot een stukje met overige tips. Neem echt de tijd om deze manier van luieren te ontdekken. Alleen als je met volle aandacht en energie dit avontuur instapt, haal je het maximale eruit. Daarnaast is het belangrijk om op tijd hulp in de schakelen als je er niet uit komt. Dat voorkomt dat je gefrustreerd raakt en de handdoek in de ring wilt gooien. Naast deze 2 tips is het ook handig om vooraf jezelf in te lezen. Het scheelt als je begrijpt wat het principe is. Waar de luiers uit bestaan en hoe je ze moet gaan gebruiken. Zodra je dan aan de slag gaat is niet alles nieuw en onduidelijk.

Wat ook nog een goede tip kan zijn, begin eens met wasbare billendoekjes. Zo leer je eerst met dat principe omgaan en kun je uitzoeken of je de volgende stap wilt maken. Ik ben trouwens van mening dat iedereen sowieso wasbare billendoekjes moet gaan gebruiken. Ze zijn veel handzamer, altijd in huis, goed schoon te krijgen, goedkoper, en het scheelt een hoop afval. Wij gebruiken deze doekjes ook om Noï haar snoetje of haar om haar handjes mee te poetsen. Ideaal!

Tot slot

Ik hoop dat je na het lezen van het vervolg over ons wasbare luier avontuur wat wijzer bent geworden over deze, nog redelijk onbekende, wereld. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen ben ik erg enthousiast en zou ik absoluut niet terug willen naar de wegwerpvariant. Deze luiers zijn in onze ogen beter voor alles. En ja, het kost moeite, en ja het vraagt wat investering, maar dan heb je wel wat. Namelijk een hele fijne luier voor julle dierbare kindje, een verantwoorde manier van luieren, en als het goed is ook een goed gevoel. Mij praat je niet meer om en ik hoop jou ook gemotiveerd te hebben om wat meer over deze wereld te leren. Als je nog vragen hebt of gewoon eens wil sparren, contact gerust!

2 gedachten over “Ons wasbare luier avontuur, het vervolg.”

  1. Zo fijn om te lezen hoe je de poep opruimt. Ik dacht oprecht dat de stank van vieze luiers niet weg zou zijn als je de doekjes met kak in de prullenbak gooit. Dat je het doorspeelt is geniaal. Ik ben overtuigd… nu vriendlief nog 🙂

    1. Haha wat goed! Fijn dat ik je heb gerustgesteld.;) Uiteraard stinken ook deze kakluiers maar goed, kak stinkt altijd toch? Of in ieder geval hier wel. Ben heel benieuwd of jullie deze luiers ook gaan gebruiken! Help je graag hè!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!