Recepten voor hapjes baby 8 maanden

Toen ik laatst in mijn instastories vroeg naar wat jullie zoal zouden willen lezen op mijn blog, was eentje daarvan: hapje voor baby’s/ideetjes voor het avondeten. Heel toevallig stond deze blog al op de planning dus extra leuk dat dit onderwerp ook genoemd werd. Ik vond het in begin best een gedoe met hapjes. Elke keer deed ik mijn best lekkere groentes te koken, pureren en klaar maken voor een hapje, maar Noï vond er niet veel aan. Ik snapte er niets van maar achteraf, pure onwetendheid van mij, want het komt echt van zelf. Is het vandaag niet, dan morgen of volgende week wel. Heb geduld! In dit artikel heb ik wat recepten uit geschreven voor hapjes voor een baby van 8 maanden. Uiteraard kun je hier je eigen variaties op maken.

Vanaf 8 maanden eet Noï tijdens het avondeten een bordje mee. Wel een speciaal bordje voor haar, maar eigenlijk alles gaat er wel in. Waar ze eerder niets van een gekookte wortel moest hebben, eet ze het nu inclusief rijst en kip, zo op. Zoals ik hier boven al schreef, het was best een gedoe. Noï wilde eerst niet, vond het maar raar en de smaken ook vies. Af en toe ging er met veel moeite een hapje bloemkool of wortel in maar echt niet van harte. Toen ze eenmaal richting de 8 maanden ging merkte we wel dat ze, ondanks ze slecht at rond deze tijd, wel echt behoefte had aan meer eten. Aan alleen melk had ze gewoon simpelweg niet meer genoeg.

In de ochtend at ze inmiddels wel fruit, en rond de middag kreeg ze een boterham. Vaak combineerde ik deze broodmaaltijd met wat rauwkost zodat ze toch iets van groente binnen kreeg. We kwamen er vrij snel achter dat tomaat echt haar favoriet is. Zonder pardon gaat dat er in. Yes, ze eet in ieder geval iets dat op groente lijkt!

Inhoudsopgave

Honger honger honger

Ondanks dat ze niet kon praten, maakte ze wel duidelijk dat ze honger had. Ze wilde gewoon eten in de avond. Geen melk, gewoon een bordje eten. Aangezien de zelf gekookte groenten er niet in gingen, moesten we een ander plan bedenken. Waar ik eerder niet zo’n fan was van potjes bleek dit nu de uitkomst. We warmden een maaltje macaroni met tomaat op en ja hoor, he-le-maal op. In een kwartiertje tijd! Het lag dus, zoals we vermoedde, niet aan dat ze geen zin had. Dit hebben we een aantal dagen zo gedaan. Verschillende (biologische) maaltijden kreeg ze uit een potje.

Na een goede week begon het bij mij toch wat te knagen. Ik wilde graag dat Noï meer leerde eten dan potjes want, ondanks dat het echt niet vies is, is het wel gemaakt in de fabriek. Aangezien wij thuis veel waarde hechten aan verse en gezonde maaltijden, wilde we dit voor Noï ook. Na deze dagen dus maakte ik zelf weer iets. Ze kreeg gekookte pasta met tomaat, wortel en courgette. Allemaal smaken die ze prima vond en die ook in de potjes zaten. Wonder boven wonder ging het er zo in. Zonder na te denken slikte ze de hapjes weg en ook dit maaltje zat na een kwartiertje in haar buik. Hopla, deze hebben we binnen!

Aan de slag met recepten

Omdat Noï er eerder weinig van moest hebben, heb ik niet heel veel geëxperimenteerd met hapjes. Na een aantal pogingen in de keuken begon ik het toch zonde te vinden om steeds het grootste deel van de maaltijd weg te gooien. Het kleinste deel had ze immers uit frustratie in haar haartjes of aan de tafel gesmeerd. Aangezien het eerste echt zelfgemaakte maaltje er zo in ging, motiveerde me dat om er weer mee aan de slag te gaan. Ik koos ervoor om Noï haar favo’s als eerste te doen zodat ze dit waarschijnlijk zo op zou eten. Haar voorkeur was vooral: wortel, zoete aardappel, pastinaak, pasta en broccoli.

Om haar toch gevarieerd te laten eten verzon ik steeds weer nieuwe combinaties met een groente die ze bijvoorbeeld nog niet of nauwelijks had gegeten. Dit vond ze allemaal geen probleem, of het nou pasta, rijst, kip, groen of oranje is, ze eet het echt zo op. Hieronder een lijstje met recepten die wij thuis vaak maken.

En oh ja, ik kook voor haar eens in de 2 dagen. Ik vind dat het makkelijkste om te doen. Pak een beetje groente van wat wij eten, maak daar twee porties mee en klaar is Eef. Kost mij weinig moeite en Noï vind het heerlijk.

Recepten

Zoete aardappel – pastinaak – aubergine -kip

Dit is verreweg haar favoriet. Dit hapje is nog sneller op dan alle anderen. Door de zoete aardappel en pastinaak zit er een zoetig smaakje aan deze maaltijd, dus ik vermoed dat ze daardoor zo smult. De hoeveelheid pak ik dan ter plekke. Van iedere groenten wat stukjes en een klein stukje kip. Als ik het naar grammen moet vertalen gaat het om ongeveer 250/300 gram groente in totaal. Het stukje kip is ongeveer 2x2x2 cm groot. Dit is dan voldoende voor twee dagen. Ik kook alles in 1 pannetje. Vis dan de zoete aardappel eruit. Pureer vervolgens de overige groenten en de kip met een staafmixer. Prak de zoete aardappel in twee bakjes fijn. Meng daar het gepureerde mengsel doorheen en klaar is het.

Paprika – courgette – tomaat – rijst – kip/rundvlees

Ook deze maaltijd is om te smullen. Ik kook in dit geval de rijst(40 gram) los van de groenten en kip. Zodra de rijst klaar is verdeel ik dit weer over 2 bakjes. De groente en kip pureer ik tot een glad mengsel. Gebruik eventueel wat olijfolie en kookvocht om het geheel wat smeuïger te maken. Meng alles door elkaar en ook dit maaltje is klaar.

Aubergine – paprika – tomaat – broccoli -pasta

Als pasta gebruik ik wat er in de kast ligt. Is het grote pasta, dan hak ik dit fijner na het koken. Zo kan Noï het ook prima eten. Ik meng het groentemengsel er doorheen en klaar. Door de schil van de aubergine word dit hapje bruinig maar lekker vind ze het wel! Kleur maakt haar vrij weinig uit hebben we wel gemerkt.

(Zoete) aardappel – bloemkool – broccoli

Een maaltje met iets minder ingrediënten maar ook dat is wel eens prima. Aangezien ze heel gevarieerd eet krijgt ze genoeg vitaminen en smaken binnen. Ook hier haal ik na het koken de zoete aardappel uit de pan en prak ik die klein. Doordat ik deze groente prak en niet pureer, word het geheel niet te glad. Zo leert ze ook allerlei structuren eten.

Pastinaak – tomaat – paprika – couscous – kip

Deze is ook een favoriet. Vermoedelijk vanwege de pastinaak en tomaat. Ze is dol op deze smaken. Soms maak ik deze combi ook wel eens zonder kip. De couscous kook ik in water. Als wij het zelf eten vind ik het met bouillon lekkerder, maar daar moeten we voor Noï nog even mee wachten.

Courgette – aubergine – paprika – pasta – rundvlees/gehakt

Deze maaltijd maakt ik vaak als wij zelf ook pasta eten. Het meeste van de ingrediënten liggen dan toch al op de snijplank dus het is dan een kleine moeite om dit voor Noï ook te maken.

Wortel – pompoen – rijst

Deze combinatie is ook niet heel uitgebreid maar wel prima. De pompoen vult heel goed dus zodra ze deze maaltijd op heeft is ze voldaan. Soms eet ze zelfs niet eens haar bakje leeg, ze heeft dan eerder al genoeg.

Snijboon – (zoete) aardappel – courgette – rijst

Ook zo’n maaltijd die ik maak zodra wij dit zelf ook eten. Niet in deze combinatie natuurlijk, maar wel een deel hiervan. Soms voeg ik er nog kip aan toe. Het is maar net of het in huis is. Zodra ik het hapje met aardappel maak, laat ik de rijst weg.

Zo zie je maar hoeveel verschillende verschillende maaltijden je kunt verzinnen voor je kleintje. Vaak verzin ik ze ter plaatse. We hebben altijd een hoop groentes in huis en anders combineer ik haar hapje met dat van ons. Een kleine moeite vind ik het om dan voor haar een apart pannetje te koken. Ik moet zelfs eerlijk bekennen dat ik het best leuk vind om te doen. Zeker als ik zie dat Noï heerlijk smult van mijn creaties.

Dit zijn de recepten voor hapjes die onze baby met 8 maanden at, maar wanneer ze ouder of jonger zijn kun je hier op variëren. Ik wil de hapjes steeds minder fijn maken zodat ze echt leert eten en kan wennen aan de structuren. Toen ze nog kleiner was kookte ik nog geen pasta, rijst of aardappel mee. Dan maakte ik alleen een kleine combi van groentes, of zelfs maar 1 groente per hapje.

Hoe wij begonnen met hapjes kun je lezen in het artikel dat ik schreef over ‘het tweede kwartaal als mama van Noï.’ Een vervolg op dit artikel over hapjes kun je hier lezen. In het artikel over de rapley methode vertel ik je meer over hoe onze ervaring met deze methode is geweest.


2 gedachten over “Recepten voor hapjes baby 8 maanden”

  1. Heel leuk! Kwam dit tegen via Google en ben meteen aan de slag gegaan. Alleen hoeveel gebruik je van alles? Ik ga morgen de pastinaak zoete aardappel aubergine kip maken maar gebruik je van alles 1? Of hoe doe je dat? Ik vind porties schatten erg lastig.

    1. Hi Evelijn,
      Bedankt voor jou reactie! Ik zie oprecht nu pas jouw bericht, zo stom! Had je graag eerder een antwoord willen sturen. Inmiddels gaat mijn reactie misschien niet veel meer toevoegen, maar ik hoop dat je er aan uit bent gekomen wat betreft de verhoudingen! Ik deed dat altijd op gevoel, en als ik wat over had verwerkte ik dat in een ander hapje of bewaarde ik het voor later.
      Groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!