Inmiddels ben ik alweer een ruime maand mama van onze Oos. Dat betekend ook dat ik alweer een ruime maand borstvoeding geef. Dit avontuur startte met Noï op zijn zachts gezegd intens. Door mijn eerdere ervaringen wist ik wat ik vooral nu niet wilde. Ik hoopte deze keer het voeden te gaan ervaren als iets dat relaxed kan zijn. Zo probeerde ik door verschillende maniertjes er voor te zorgen dat ik niet weer een overproductie kreeg. Ik zal in een ander artikel meer vertellen over deze ervaring. Voor nu zoom ik in op het kolfverhaal. Je leest in dit artikel mijn ervaringen en de review over de borstkolf van Phanpy.
Voordat ik beviel van Noï had ik mij ingelezen over het geven van borstvoeding. Een advies wat ik toen tegen kwam is; wacht met het kopen van een borstkolf. Je weet immers nog niet of het geven van borstvoeding lukt, wat je lichaam doet en wat je behoeften zijn. Toen dit avontuur eenmaal begon kwam ik er achter dat een handkolfje voor mij zou kunnen werken. Zo kon ik bij erge stuwing even wat kolven. Voor een hele voeding vond ik het wat veel gedoe. Dan is een elektrische kolf toch een stuk handiger. Deze kocht ik toen niet. De totale tijd van borstvoeding geven duurde uiteindelijk 5 maanden en redde ik zonder andere kolf.
Deze keer wilde ik dat anders. Het leek me namelijk wel handig als ik af en toe de voeding af kon kolven en deze uit handen kon geven. Een hele voeding kolven met een handkolfje kon wel maar vond ik wel intensief. Daarnaast heb ik nu nog een rondlopende dreumes die mij niet altijd de tijd gunt om met de hand te kolven. Ik ging op zoek naar elektrische alternatieven. Al eens eerder had ik gelezen over de handsfree kolven en dit trok toch weer mijn aandacht. Na wat zoektermen invullen kwam ik uit op de borstkolf van Phanpy. Deze kolf leek mij erg handig, is goed betaalbaar én is er ook nog eens in twee leuke kleuren. Het oog wil tenslotte ook wat. Ik besloot dat deze het wel eens zou kunnen worden.
Inhoudsopgave
De eerste indruk
Toen ik de kolf thuis ontving viel mij gelijk op dat deze degelijk verpakt zat. Naast de kolf bevatte de doos ook reserve onderdelen. Ook allemaal netjes verpakt. Iets wat ik normaal niet doe maar mezelf nu had voorgenomen is om even de gebruiksaanwijzing te lezen. Deze sprak eigenlijk voor zich. Plug en play zoals het ook wel eens genoemd word. De kolf bestaat uit een paar losse onderdelen die goed in elkaar passen en makkelijk te reinigen zijn. De ‘main pomp’ of ook wel het elektrische gedeelte van de pomp is op te laten via een usb-kabel. De accu gaat zo’n twee tot vier kolfbeurten mee, maar ik red het eerder vier dan twee beurten moet ik zeggen. Ideaal dus.
Hoe het werkt
Bij de kolf krijg je 2 maten borstschild geleverd. Zo is de kans groot dat je de juiste maat treft. Zodra je de accu hebt opgeladen en de kolf in elkaar hebt gezet na reiniging kun je aan de slag. Ik kookte de items eerst vijf minuten voor gebruik. Op de accu zitten vier knopjes. Wanneer je de ‘aan-knop’ eventjes ingedrukt houd gaat hij aan en start de kolf direct met pompen. Het volgende knopje met de druppeltjes regelt de stimulatie- en kolfstand. Deze gaat automatisch na twee minuten over, maar kun je dus ook handmatig overzetten zodra de melk gaat stromen. Bij mij gebeurt dat vrij snel wanneer ik flinke stuwing heb, dus fijn om het zelf te kunnen regelen.
De volgende twee knopjes zijn er om de intensiteit van de zuigkracht te regelen. In totaal zijn er vijf standen en door de lampjes zie je in welke stand de pomp op dat moment actief is. Ik vind het een meerwaarde dat de pomp deze vijf standen heeft. Zo zit er altijd een stand tussen die op dat moment comfortabel aanvoelt. Nog iets dat handig is; de accu onthoud je vorige programma. Zodra je een kolfsessie later de boel opstart gaat hij direct verder in het programma waar je bent geëindigd.
Het fijne aan deze handsfree kolf vind ik dat je niet hoeft te rommelen met snoertjes en kabels. De kolf laad ik op zodra ik verwacht hem niet nodig te hebben. Hij is makkelijk te plaatsen in een voedingsbeha of hemd zodat je echt je handen vrij hebt. In dit laatste moet ik nog even handig worden, maar dat doet niet af aan de functionaliteit van de borstkolf.
Opbrengst
Naar de melkopbrengst van de Phanpy borstkolf was is erg benieuwd. Met het handkolfje voel je heel goed wat de zuigkracht doet en hier kun je zelf direct op in spelen. Met een elektrische kolf werkt dat net anders. In eerste instantie was ik wat aan het hannesen. De kolf pakte niet goed vacuüm en ook lekte er wat melk. Na opnieuw gestart te zijn lukt het wel. Het is belangrijk dat je het juiste formaat borstschild kiest, en je tepel dus goed in de kolf past. In het reservoir zie je direct de melk lopen zodra deze stroomt. Tijdens het kolven voel ik aan mijn borst of deze al wat leger begint aan te voelen. Zodra ik denk dat deze leeg is, of de druk eraf is wanneer ik alleen om die reden kolf, zet ik de accu uit.
Tot mijn verbazing zat er echt een hoop melk in de kolf. Doordat de zuigkracht prima aanvoelt en ik dus niet het gevoel had dat het veel moeite kostte, vond ik het fascinerend om te zien wat er uit mijn borst kwam. Over de prestatie en de opbrengst ben ik dus zeker tevreden. Een borstkolf kan nooit op tegen de kracht van een baby, maar dit kwam aardig in de buurt.
De prijs/kwaliteit verhouding
Om deze review over de Phanpy borstkolf compleet te maken wil ik ook nog iets toevoegen over de prijs/kwaliteit verhouding. Ik denk dat deze namelijk meetelt voor je een product als deze aanschaft. Ik kan hierover alleen maar zeggen dat ik de verhouding prima vind. Je koopt een goed product voor een vriendelijke prijs. Tot nu toe werkt de kolf zoals het hoort en zien de onderdelen er nog altijd als nieuw uit. Kortom; ik ben fan en enthousiast. Daarom raad ik de Phanpy borstkolf zeker aan! Mocht je intensiever kolven dan ik is het handig om twee borstkolven aan te schaffen. In een doos zit namelijk materiaal voor één borstkolf. Voor minder intensief gebruik volstaand een enkele borstkolf prima als je het mij vraagt. Bedankt voor het lezen!
Deze review over de Phanpy borstkolf heb ik geschreven in samenwerking met Phanpy, maar is in alle oprechtheid en eerlijkheid geschreven. Mijn motto voor mijn website is om eerlijke verhalen te delen, zo ook deze. Wanneer ik ergens niet tevreden over zou zijn deel ik dat, en schroom ik niet om dit te benoemen.
Wil je meer lezen over mijn vorige borstvoedingsavontuur? Klik dan hier en je de komt direct bij de juiste categorie uit.