Zelf de badkamerverbouwing regelen

Toen we dit huis kochten wisten we dat er een hoop moest gebeuren. We maakte een lijstje van de projecten die we gelijk zouden doen en een lijstje voor later. We konden nou eenmaal niet alles tegelijk realiseren. Hoewel de badkamer een dikke prioriteit was, kwam deze toch op het lijstje ‘later’ te staan. Met zo’n verbouwing gaat nou eenmaal een hoop geld gemoeid en we wilden dit klusje wel echt goed klaren. Iets voor later dus. Wil je zelf de badkamerverbouwing regelen? Lees dan hieronder hoe wij dit aanpakten.

Na een half jaar bikkelen en klussen in huis, was het grootste deel af. We konden lekker wonen en hadden de woonkamer zo opgelapt dat deze echt naar onze smaak was. De basis dan. De muurkleuren zijn inmiddels al weer 3 keer veranderd. Dat weer terzijde. De badkamer bleek toch een enorm pijnpunt bij ons allebei. Deze zat er inmiddels al 20 jaar in en dat was er ook wel aan te zien. Qua financiën hebben we wat zitten rekenen, puzzelen, strepen en vervolgens de knoop doorgehakt. In juni 2020 zou de badkamer aan de beurt zijn.

Inhoudsopgave

De badkamer op tekening

Zoals we beneden ook hadden geklust, zo zouden we het ook boven doen. Zoveel mogelijk zelf dus. We bedachten samen het plan. Tekenden allerlei verschillende opstellingen en maakten ook een digitale schets. Aangezien onze badkamer niet heel groot is waren we gauw uitgepuzzeld. De opstelling die we uiteindelijk hebben gekozen is achteraf gezien ook echt de beste beslissing geweest. Een muurkleur kun je nog zo aanpassen , daar weten wij alles van, maar je doucheruimte verplaats je niet zomaar meer. Goed nadenkwerk is dus essentieel.

Toen we eenmaal de opstelling hadden bedacht, zijn we de tekeningen gaan maken. De tekeningen met de exacte maten voor de meubels. Tekeningen voor de leidingen en tekeningen voor de details. Aan de hand van de tekeningen en onze wensen hebben we ook het kostenplaatje berekend. Een rijtje voor de materialen en een rijtje voor de manuren. Ondanks dat we veel zelf deden, hadden we ook nog extra handen nodig. Misschien dat we het wel zelf hadden gekund maar aangezien ik zwanger was, Riny een baan én een studie had, was ook nog een badkamer verbouwen iets te veel van het goede. Mocht je wel zelf willen klussen, zeker doen! Scheelt je een hoop geld.

Kostenplaatje check

De tekeningen waren compleet, de lijstjes meters lang en de financiën helder. Toen zijn we de werkmannen bij elkaar gaan zoeken. Vlak bij ons woont een tegelzetter. Hij tegelde ook bij ons de woonkamer en het toilet beneden. 1 + 1 = je raad het al! Hij zou de badkamer ook tegelen. En zo handig als hij is, zou hij ook het verlaagde plafond er in maken. We wilden namelijk graag een strak plafond met spotjes. Tegelzetter check.

Omdat in de woonkamer en de keuken het één en ander veranderd moest worden hebben we daarbij ook van verschillende mensen hulp gehad. De elektricien die beneden de klussen heeft gedaan, kwam ook in de badkamer het klusje klaren. De tegelzetter werkte weer samen met een loodgieter en zo was ook die taak ingevuld. Het leeg maken van de badkamer deden we zelf. Dit bespaarde een hoop kosten en zo waren we niet afhankelijk van werkdagen maar konden we de badkamer zo lang mogelijk laten zitten, en verwijderen op het laatste moment.

De beuk erin

Zo gezegd, zo gedaan. Eind mei heeft, vooral, Riny de badkamer leeg gehaald. Begin mei begon de loodgieter. Deze had behoorlijk werk omdat de badkamer helemaal anders zou worden. Alle aansluitingen moesten naar een andere plek en daardoor had de tegelzetter ook weer zijn werk. Alle oude sleuven en gaten moesten dicht en afgewerkt worden voor het tegelen. Gelukkig ging dit allemaal vlot en zijn we geen onverwachte situaties tegen gekomen.

De drie werklui werkten eigenlijk gedurende de 3 weken samen. Omdat wanneer het één bijna klaar was, eerst het andere moest gebeuren, om zo alles af te ronden. Het afmonteren van de kranen, het meubel, de douchewand en de toiletpot hebben we zelf gedaan. Ook dit scheelde weer een hoop geld en als je een beetje handig bent is dit prima zelf te doen!

Zoals ik al zei, alles werd anders. In onze oude badkamer zat een bad, een kleine douchecabine, een toilet en een wastafel. Veel te veel voor in zo’n kleine ruimte. Aangezien wij niet van die bad-mensen zijn, ging deze optie er als eerste uit. Een wat grotere douchecabine kwam daar voor terug en ook een breder wastafelmeubel werd in de tekeningen verwerkt. Wel wilden we graag een toilet boven dus deze werd een stukje opgeschoven zodat er genoeg plek was voor de douchewanden. Het plan wat we bedacht hadden werd uitgevoerd en beetje bij beetje werd onze droombadkamer werkelijkheid.

Het badkamermeubel wilden we anders dan anders. Geen standaard meubel maar echt iets extra’s. Na even wat gezoek op internet kwamen we uit bij Sixty Fruits. Daar verkopen ze allemaal opgeknapte oude meubels. Ons badkamerkastje is dus eigenlijk een oud pools dressoir. Hoe tof! Het kastje was oprecht in perfecte staat. We hebben zelf de gaten voor de afvoer gemaakt, en ook het hout hebben we voorzien van beschermende laag i.v.m. het vocht in deze ruimte. Zie hier onder het eindresultaat van onze badkamer make-over.

Is het geen plaatje? Wij zijn nog iedere dag blij met de keuzes die we maakten. Het is zo’n fijne plek geworden. Echt helemaal van én voor ons. Zo zie je maar dat zelf de badkamerverbouwing regelen echt niet lastig hoeft te zijn. Gewoon er aan beginnen en zorgen dat je goede vakmannen vind die jou plan kunnen uitwerken. Hieronder zal ik het grootste deel van de artikelen opsommen welke we hebben gebruikt, en waar we die vandaan hebben. Als je nog vragen hebt over ons badkamer project, stel ze gerust!

Wand met het badkamermeubel

Wand met raam

Wand met groene tegels (in elleboogverband)

Wand met toilet en nis

Op zoek naar meer interieur blogs? Klik hier en kom direct op de juiste pagina uit. (komt nog)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!